مقاومت دربرابر فولاد زنگ نزن
همان طور که اشاره شد فولاد زنگ نزن دارای کروم هستند و به همین علت در برابر تشکیل اکسید آهن مقاوم هستند. زیرا کروم باعث میشود تا یک لایهی غیرفعال یا passive روی فولاد تشکیل شود و آن را از خوردگی محافظت کند. میزان مقاومت به خوردگی در فولاد قابل افزایش است. با افزایش میزان کروم در آلیاژ به بیش از ۱۱ درصد و یا مقدار نیکل بیش از ۸ درصد، باعث افزایش مقاومت به خوردگی میشود. همچنین افزودن عنصر مولیبدن و نیتروژن نیز باعث افزایش مقاومت به خوردگی حفرهای میشود. افزودن عنصر نیتروژن علاوه بر افزایش مقاومت به خوردگی، استحکام مکانیکی را نیز افزایش میدهد. بنابراین تعداد فراوانی گریدهای فولاد زنگ نزن با مقادیر متفاوت کروم و مولیبدن وجود دارد که آلیاژ را برای عملکرد در شرایط محیطی متعدد سازگار میکند.
خواص فولاد زنگ نزن
فولادهای زنگ نزن همان طور که از نامشان به نظر میرسد دارای مقاومت به خوردگی بالایی هستند. این فولادها نرخ کارسختی، چقرمگی، استحکام و سختی بالایی نسبت به فولادهای کربنی دارند. علاوه برآن، ظاهر زیباتری نسبت به فولاهای کربنی دارند. از طرفی چون مقاومت به خوردگی آنها بالا است نیاز به نگه داری کمتری به منظور جلوگیری از آسیب دیدن آن دارند. باید خاطر نشان شد که در دماهای بالا نیز استحکام بالایی دارند و همین باعث افزایش دمای کاری آنها میشود. فولادهای زنگ نزن خاصیت مغناطیسی دارند. البته خانوادهی فولادهای زنگ نزن آستنیتی به طورکلی غیر مغناطیس هستند مگر در مواردی که کار سرد شوند مقدار کمی از خود خاصیت مغناطیسی نشان میدهند.
کاربرد
این فولاد شکل پذیری خوبی دارد و میتواند به اشکال ورق، بشقاب، میله، سیم و لوله دربیاید. کاربرد استنلس استیل در ساخت وسایل آشپزخانه، تجهیزات جراحی، سازهها و ساختمانها، تجهیزات صنعتی، محفظهی نگه دارندهی مواد شیمیایی و محصولات غذایی میباشد. علت این کاربرد گسترده این فولاد در این است که مقاومت به خوردگی بالای این آلیاژ باعث میشود تا به راحتی با بخار تمیز و استریلیزه شود. از طرفی عدم نیاز به استفاده از پوشش سطحی باعث میشود این فولاد در تجهیزات آشپزخانه به کار برود.
انواع فولاد زنگ نزن
همان طور که اشاره شد این فولاد گریدهای متعددی دارد اما به چهار خانوادهی اصلی تقسیم میشود که این تقسیم بندی بر اساس ساختار کریستالی است.
فولاد آستنیتی
فولاد فریتی
فولاد مارتنزیتی
فولاد دو فازی